Blog
ponedjeljak, srpanj 14, 2008
Po staroj navadi blogerske zajednice, mada to vrijedi i šire, prvo se bez puno razmišljanja o suštini problema najavilo nekakvo "rješenje" glede neprikladnih sadržaja, kako u postovima tako i u komentarima. Pa se na tu najavu "rješenja" javila gomila komentatora od kojih većina (čast časnim izuzecima) isto tako nije puno malih sivih ćelija zaposlilo na razmišljanju, kako o problemu tako i o rješenju.
Predloženo rješenje spada u klasu upravljačkih metoda poznatu pod nazivom "command & control", to jest "naredi i nadziri". Provesti potpuni nadzor pridržavaju li se svi naredbe, u praksi je neizvedivo. Stoga se obično ove metode u praksi zamjenjuju jednostavnijim rješenjem - "zabrani i kažnjavaj". Tu je potpuni nadzor zamijenjen metodom uzorkovanja, tj. kažnjava se one koje se uspije uloviti u prekršaju. Kao primjer svima ostalima, što podrazumijeva i element straha kao instrument provedbe. 

Svaka vlast kad se nađe pred problemom koji ne zna riješiti pribjegne metodi "zabrani i kažnjavaj" koja je uvijek na popisu kao izbor. Što je vlast manje sposobna, tim su veće zabrane i teže kazne. Ukoliko se vlada ne zamijeni nekom sposobnijom, ona uskoro postaje strahovlada, jer joj je glavni instrument vladanja strah. Primjer imate u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, nedavno usvojenom od Hrvatske Vlade, koji propisuje drakonske kazne za prekršitelje propisa u cestovnom prometu. Zašto te kazne neće doprinijeti sigurnosti prometa na cestama, kao što nije niti onih famoznih "nula promila"? Zato jer problem nije u kaznama već u iskvarenom pravosuđu koje zakon ne provodi dosljedno. Tako isto neće provoditi niti ovaj zakon, pa će i dalje bogati cestovni ubojice biti oslobađani jer "potječu iz društveno prihvatljive obitelji" dok će društveno neprihvatljiva sirotinja ostajati bez pola plaće ako ne veže pojas u autu. I zato ceste neće biti sigurnije, iako će Šukerova blagajna biti punija. Tako da punjenje državne blagajne ostaje jedini razlog za donošenje ovog zakona.

Iz tog primjera vidimo Koji je osnovni problem sa zabranama i kažnjavanjem njihovog kršenja - vjerodostojnost onoga tko odlučuje o tome je li zabrana prekršena i određuje kaznu za prekršaj. Hrvatsko pravosuđe odavno je izgubilo vjerodostojnost i to je glavni razlog zašto EU traži reformu pravosuđa prije nego nam dopusti ući u Europu. Ukratko - moramo postići da nam Europa opet vjeruje. Europa od nas zahtijeva vjerodostojno pravosuđe.

Rješenje koje se predlaže na Blogeru predviđa uspostavljanje svojevrsnog "blogerskog pravosuđa". Ideja je u svojoj suštini dobra, ali ideja nije dovoljna. I komunizam je kao ideja bio dobar, a vidjeli smo u što se izrodila njegova provedba. Ne bismo nikako željeli da se nešto tako dogodi ovdje, zar ne? Kvalitetna provedba je ključni faktor, a prvi i najveći problem u implementiranju blogerskog pravosuđa je uspostavljanje njegove vjerodostojnosti. Veliki broj komentatora je na to ukazao, ali nije se baš vidjelo nekih ideja za rješenje.

U komentarima se predlaže i uspostavljanje Etičkogo povjerenstvo koje će predstavljati pravosuđe, tj. koje će u pojedinim slučajevima odlučivati u kojoj mjeri su moralna načela prekršena te odrediti primjerenu kaznu prekršitelju. Članovi povjerenstva odabrat će se između blogera koji nisu kažnjavani. Trenutno još nitko nije kažnjen po novome zakonu, pa su svi kandidati. A među tim svima ima i onih koji su već kršili načela, jer da takvih nema mi ne bismo ni tražili rješenje. Ali zakon se ne smije primijeniti retroaktivno (Ustav RH, Članak 31. - "Nitko ne može biti kažnjen za djelo koje prije nego je počinjeno nije bilo utvrđeno zakonom ili međunarodnim pravom kao kazneno djelo, niti mu se može izreći kazna koja nije bila određena zakonom.") Dakle, pitanje je koga odabrati? I tko će odabrati? Povjerenstvo za izbor Etičkog povjerenstva? A tko će i kako odabrati ovo povjerenstvo? Problem je rekurzivan, i nema zadovoljavajuće rješenje u konačnom vremenu.

Kako nemam navadu kritizirati ako uz to nemam i prijedlog rješenja, to ćemo se u slijedećem postu pozabaviti malo detaljnije problemom i (mogućim?) rješenjem. 

Prethodna epizoda:  ~ Slijedeća epizoda: Pretpostavke


unbeliever @ 20:02 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
I'm a Believer?

Unbelieverovo geslo

"Ne mogu se načuditi u što sam sve prestao vjerovati."

Unbelieverova molitva

Smijeh trese đavolove kosti
Dok tintom mrljam svoje prste.
Bože, grijehe literarne oprosti
Ne marim za ostale vrste.

Unbelieverov životopis

Rođen znatiželjan i ljubopitljiv, rastao čeznući i učeći, sad postajem star i mudar. Naučio sam mnogo i zaboravio toliko koliko neki ljudi nikad neće znati. Znam da ću umrijeti neznalica.

Hum with me ...


Za onih jedan posto...

Index.hr
Nema zapisa.