Blog
subota, ožujak 28, 2009
U subotu poslijepodne, taman u vrijeme za čaj, u palači Kharavatistanskog kralja okupilo se cijelo Gospodarsko vijeće, baš kako ih je kralj i pozvao na prethodnomj sjednici

Nakon što su u ugodnom razgovoru o najnovijem skandalu u reality showu "Pastirska koliba" popili čaj i pojeli sve čajne kolutiće, kralj pozove ekonomiste da mu se pridruže kod bazena. Tamo će im, reče, zorno pokazati kako djeluje njegov genijalni plan za spas Kharavatistana od recesije davanjem poticajnih sredstava bankama.

Kraljevska palača bila je opremljena krasnim bazenom skoro olimpijskih dimenzija. Došavši na bazen ekonomisti primijetiše uz rub bazena poredane plastične kantice, upravo toliki broj koliko je članova Gospodarskog vijeća. 

Kralj reče vijećnicima da se svuku i stanu uz rub bazena pored onih kantica. Vijećnici su se malo nećkali jer ne bijahi pripremljeni na tako što pa nisu ponijeli kupaće gaće. No kralj ih podsjeti da su se zakleli na odanost vladar, te tako oni savladaše svoj sram i poskidaše se. 

Kralj se potom smjesti u ležaljku uz rub bazena i reče "Sad lijepo uzmite svaki po jednu kanticu i uđite u vodu."
Vijećnici uđoše.

"E, sad pogledajte oko sebe" reče kralj. "Vidite da je bazen na jednom kraju dublji a na drugom plići. Ovaj dublji dio je država. Onaj plići dio su privatne banke. Voda u bazenu je novac. Recimo da u svaku kanticu stane jedna milijarda žuna." 

Stojeći u plićaku ekonomisti su zbunjeno klimali glavama i zagledali kantice u svojim rukama. 

Kralj nastavi "Vaš je zadatak da prebacite trideset milijardi žuna iz državnog proračuna u privatne banke. Evo kako ćete to učiniti. Zagazite u duboku vodu države, sve do grla, i napunite kanticu. Zatim idite do onog plićeg dijela, u privatnu banku i tamo izlijte vodu iz kantice. Ponovite to trideset puta." 

Žamor zbunjenosti se povećao među ekonomistima ali kralj predupredi svako pitanje rekavši - "Ništa sad ne pitajte, to je sve u cilju stjecanja znanja. Samo uradite vježbu a poslije ćemo razgovarati o rezultatima."

Vijećnici poslušaše kralja. Grabili su vodu u dubokom dijelu bazena i izlijevali ju u plitki dio. 

Kad su završili zadatak kralj ih upita "No da čujem, što ste primijetili? Koji je rezultat vašeg rada?"

Nastade žamor u kojemu vijećnici, sve nadglasavajući jedan drugoga, iznesoše svoja zapažanja koja se mogu sažeti u ovo "Potrošili smo dragocjeno vrijeme na jalov i besmislen posao. Koliko god mi vode izlili u plitki dio, toliko se vrati u duboki i razina vode ostaje svugdje ista."

"Bravo!" uskliknu kralj. "Shvatili ste kako funkcioniraju poticajna sredstva bankama."

I kralj otpusti Gospodarsko vijeće. 

Nakon što su svi vijećnici otišli, kralj se potiha nasmije sebi u brk i promrmlja "Ali niste shvatili ono najvažnije ... čitav bazen je moj i u njemu se kupam samo ja i oni kojima ja to dopustim."
unbeliever @ 19:23 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
I'm a Believer?

Unbelieverovo geslo

"Ne mogu se načuditi u što sam sve prestao vjerovati."

Unbelieverova molitva

Smijeh trese đavolove kosti
Dok tintom mrljam svoje prste.
Bože, grijehe literarne oprosti
Ne marim za ostale vrste.

Unbelieverov životopis

Rođen znatiželjan i ljubopitljiv, rastao čeznući i učeći, sad postajem star i mudar. Naučio sam mnogo i zaboravio toliko koliko neki ljudi nikad neće znati. Znam da ću umrijeti neznalica.

Hum with me ...


Za onih jedan posto...

Index.hr
Nema zapisa.