Blog
petak, ožujak 7, 2008
ProZERPina bijaše kći Friscerere, boginje poljodjeljstva, žitarica i žetve, zaštitnice seljaka, i Jupitanadera, vrhovnog boga svih bogova. Od svog rođenja ProZERPina življaše u sigurnosti zaklonjena od pogleda i utjecaja svijeta. Iako Jupitanader bijaše obećao pustiti ju u slobodu kad poraste, nikako ju nije puštao bojeći se da bi Janezus, bog s mnogo lica, mogao okrenuti svoje smrknuto lice prema ProZERPini. Kad mlada ProZERPina izraste u prekrasnu djevojku, njezina majka Friscerera zatraži od Jupitanadera da pusti ProZERPinu neka se malo razbaškari po obali i moru nasuprot Italije. 

Jupitanader se nećkao, ali Friscerera ga ucijeni rekavši kako mu neće dati glasa na slijedećim izborima za vrhovnog boga. Uvidjevši koliko je sati (bijaše on sakupljač mjerila za vrijeme u spomen na svog oca Kronosa), Jupitanader nevoljko pristade. Friscerera mu dade svoj glas na izborima, Jupitanader dobi još jedan mandat kao vrhovni bog, te održa obećanje i pusti ProZERPinu da se slobodno razbaškari do polovine mora koje oplakivaše obale ponosne Ilirije s jedne i drevne Italije s druge strane, a na čijoj je sjevernoj strani, na malom komadiću obale obitavao bog Janezus. Janezus se zaista namrgodio pri pogledu na ProZERPininu ljepotu, jer bijaše on jedan tašt bog, iskompleksiran činjenicom da cijeli svoj posjed može sagledati ne okrenuvši pri tom glavu. Ni drevni Itali sa suprotne strane ne bijahu sretni kad ugledaše ProZERPinu kako pliva pored njihovih ribarskih brodova jer im se pri pogledu na njenu krasotu odmah dizahu mreže na površinu mora, te tako ne mogahu uloviti ribe u vodama u kojima prebivaše ProZERPina.

U to vrijeme Jupitanader, poznat po svojim vanbračnim izletima, bijaše zaljubljen u lijepu Europu, kći kralja Olierehnora i njegove žene Bruxellefase, i nastojaše svim silama nekako ući u nju. No bog Janezus, koji u to vrijeme bijaše u Europinoj službi, nagovori Olierehnora te ovaj zaprijeti Jupitanaderu - ništa od ulaska u Europu dok se ProZERPina baškari po moru. Mora povući ProZERPinu natrag želi li i priviriti Europi. Jupitanader i nije baš mario za ProZERPinu i rado bi ju opet zatvorio u mrak podzemnog svijeta mrtvih, HaDZa, ali bijaše zabrinut zbog obećanja Friscereri. Zamjeri li se bivšoj ljubavnici, ova bi sveudilj mogla povući svoj glas i Jupitanader bi mogao izgubiti svoj položaj vrhovnog boga. Jupitanader se našao u ozbiljnoj dilemi - ProZERPina ili Europa?

(Iako su učesnici ove priče drevna mitska bića, mit još nije završen. O tome što se dalje zbilo sa prelijepom ProZERPinom, javit ćemo čim čujemo nove vijesti iz usta Jupitanaderovog glasnika Aureliusa.)
Nastavak mita o ProZERPini 


unbeliever @ 21:38 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
I'm a Believer?

Unbelieverovo geslo

"Ne mogu se načuditi u što sam sve prestao vjerovati."

Unbelieverova molitva

Smijeh trese đavolove kosti
Dok tintom mrljam svoje prste.
Bože, grijehe literarne oprosti
Ne marim za ostale vrste.

Unbelieverov životopis

Rođen znatiželjan i ljubopitljiv, rastao čeznući i učeći, sad postajem star i mudar. Naučio sam mnogo i zaboravio toliko koliko neki ljudi nikad neće znati. Znam da ću umrijeti neznalica.

Hum with me ...


Za onih jedan posto...

Index.hr
Nema zapisa.