Blog
ponedjeljak, prosinac 1, 2008
Kralj Kharavatistana, koji je studirao znanost demokratskog vladanja u najdemokratskijim državama svijeta, izabrao je sto četrdeset i devet najdebljih podanika u svom kraljevstvu i imenovao ih saborskim zastupnicima. Dao im je u zadatak da izmišljaju zakone za prikupljanje poreza od podanika.
Sedamdeset i devet zastupnika proglasi kralj Vladajućom koalicijom, a njih sedamdeset proglasi Oporbom. Premijer je dobio zadatak Oporbu iscrpno podučiti njihovoj ulozi - da glasaju protiv svakog zakona kojega predloži Vladajuća koalicija. Kako je Oporba imala manje zastupnika od Vladajuće koalicije, to bi zakon uvijek trebao proći, ali s prilično glasova protiv, što bi davalo lijep dojam demokracije u Kharavatistanu. 

Iako je Premijer obavio svoj posao temeljito, prvi slijedeći zakon bio je izglasan jednoglasno - cijela Oporba glasala je za, kao i Vladajuća koalicija. Kralj je bio jako ljut pa je pravom veta poništio izglasavanje zakona. Zatim je zaprijetio Oporbi da će, ako to još jednom učini, platiti glavom. Na to svih sedamdeset oporbenih zastupnika izvrši ritualno samoubojstvo, prosuvši si crijeva. 

"Što da radimo sada?" zapita kralj Premijera. "Demokratske institucije ne mogu funkcionirati bez Oporbe."

"O, veličajnosti svemira," odgovori Premijer "istina je da ova stoka sitnog zuba ne prakticira više svoj mandat, ali nije sve izgubljeno. Prepusti meni da riješim taj problem."

I Premijer naredi da se sedamdeset mrtvih zastupnika balzamira i napuni slamom. Zatim ih dade postaviti nazad u saborske klupe i čavlima prikovati za sjedala, da se ne prevrnu. Pri svakom glasanju zabilježilo bi se sedamdeset glasova protiv, i država je prosperirala. 

No nakon nekog vremena dogodi se da zakon o plaćanju mjesečne pretplate na pjesmu cvrčaka bude odbijen jer je za njega glasalo manje zastupnika Vladajuće stranke nego što je bilo oporbenih glasova protiv. Naime, zastupnici Vladajuće koalicije nisu bili čavlima zakovani za sjedalice u saborskim klupama. 

Kralj se na to jako naljuti te naredi raspuštanje Sabora djelovanjem jedne topničke baterije. 

I tako je vladavina naroda, od naroda i za narod bila zatrta u Kharavatistanu.
unbeliever @ 22:20 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
I'm a Believer?

Unbelieverovo geslo

"Ne mogu se načuditi u što sam sve prestao vjerovati."

Unbelieverova molitva

Smijeh trese đavolove kosti
Dok tintom mrljam svoje prste.
Bože, grijehe literarne oprosti
Ne marim za ostale vrste.

Unbelieverov životopis

Rođen znatiželjan i ljubopitljiv, rastao čeznući i učeći, sad postajem star i mudar. Naučio sam mnogo i zaboravio toliko koliko neki ljudi nikad neće znati. Znam da ću umrijeti neznalica.

Hum with me ...


Za onih jedan posto...

Index.hr
Nema zapisa.