Blog
ponedjeljak, svibanj 8, 2006
Gledam malo ove današnje filmove i stripove, pa me hvata strava. Ta gdje su to nestali junaci iz mog djetinjstva s kojima sam proputovao cijeli svijet i nemalo ga puta spasio od konačne propasti? I tako sam odlučio napisati mali "tribute" mojim nezaboravljenim idolima, bar onima kojih se još mogu sjetiti.

Netko voli kupus, netko zeleni sapun, rekao je ujak Ericha Kestnera u "35. svibnju", dok su sjedili na prozoru, mahali nogama i čekali da im pozli poslije obilnog ručka. Za to vrijeme "Tiki traži neznanca" obučen u svoju vječitu kockastu košulju, ne primjećujući da ga s krova promatra "Gavran Jakob" na povratku kući nakon što se je nauživao svakovrsnih pustolovina u širokom svijetu. Na obližnjem gruntu Nemeček nije ni slutio što ga čeka na kraju "Junaka Pavlove ulice", a na kraju voćnjaka u šikari, Lazar Mačak krpao je svoj čuveni šešir s natpisom – ništa nema da te brine, od ovoga pacov gine. Još neki iz družbe "Orlovi rano lete" - Vanjka široki, Stric i Nikolica s prikolicom sjedili su na bukovoj kladi pod kojom Ježurka Ježić pliva u sreći u svojoj kućici, raspravljajući što zapravo znači DDH i može li Krsto Buva zaista sam sebe preskočiti. Možda ako mu pomogne Regoč ili vila Kosjenka.

Iza njihovih leđa, kroz kukuruze šuljaju se Tom Sawyer i Huckleberry Finn noseći crknutu mačku kojom će u ponoć na groblju liječiti bradavice, ne mareći što bi tamo mogli naletjeti na indijanca Joea, a ne daj bože i "Ukletog holandeza" ili "Čudovište iz močvare". Uostalom u blizini je samo jedno jezerce, doduše poznato po "Blagu u Srebrnom jezeru", ali Old Shatterhand nije u blizini jer je trenutno na proputovanju "Iz Bagdada u Istambul" na kojem ga prati njegov arapski sidekick, Hadži Halef Omar ben Hadži Abul Abas ibn Hadži Davud al-Gosara. Winnetou je za to vrijeme ostao u šatoru svog oca Intschu-tschune pušiti lulu mira s Hobble Frankom, nesvjestan da se kojih stotinjak milja sjevernije "Robur gospodar" sprema osvojiti svijet svojim leteće-ploveće-vozećim strojem. Ako ga u tome ne zaustavi "Ihtiander" pod vodom, svakako će "Hiperboloid inženjera Garina" u zraku, a možda im pomogne i kapetan Nemo samo kad izroni nakon "20.000 milja pod morem". Robinson će ostati izvan svega toga jer se na dalekom otoku zabavlja s Petkom, a Guliver je pak previše zauzet nagovaranjem Liliputanaca i Brobdingnažana da se napokon dogovore s koje će strane tući jaje.

U "Knjizi o džungli", Mowgli o tim svjetskim zbivanjima nema pojma pa je zabavljen mrdanjem nožnih prstiju pod nosom divljih pasa Dola, pokazujući im kako njemu ne rastu dlake između prstiju kao njima. No indijska džungla ipak neće biti pošteđena svjetske politike pa će "Kim" biti upetljan u afere s ruskim špijunima na nepalskoj granici, a sve će se to odraziti i na daleku Afriku gdje će neki morati "Kroz pustinju i prašumu" u bijeg pred pobunjenicima, i spašavati cijelu družinu kao i "Petnaestogodišnji kapetan".

I sve bi se to još moglo srediti kad bismo uspjeli osloboditi "Zatočenika Zende" i "Čovjeka sa željeznom maskom". Tu bi nam trebala poveća ekipa, dobro bi došli i "Petar Pan" i "Alibaba i četrdeset razbojnika" i "Hajduci" i "Tri mušeketira" i "Robin Hood" i "Till Ölenspiegel" i jaki Herkules sa neranjivim Ahilom i lukavim Odisejem. Ali nažalost ostali smo samo s onim mamlazima u tijesnim gaćama i glupavim kostimima, Supermanom, Batmanom, Spidermanom i ostalim man-ima. Iskompleksirane ličnosti i obično naprave više štete nego koristi. Nikad im baš nisam vjerovao.

I taman kad sam se baš "ubedirao" kad eto ti moje kćeri drugašice i kaže "Tata, hoćeš gledati sa mnom Avanture male Chichiro?" Taman posla da neću. Ta vam je mala Chichiro jedna vraška junakinja. Makar i nije iz mog djetinjstva. Svejedno ću ju staviti u zbirku jer je iz djetinjstva moje kćeri. Pa onda kad malo razmislim, nije sve tako bad, ima i danas pravih junaka u zemlji Fantaziji, a i oni stari valjda neće samo tako izblijediti jer kako je lijepo Bastianu Balthasaru Buxu objasnila dječja carica, sve dok ima djece koji ih čitaju oni će postojati.

Skoro da nisam ni primijetio Malog princa koji je cijelo vrijeme sjedio na zidiću. On mi objasni neka se ništa ne brinem, i neka samo uzgajam svoju ružu, redovito čistim vulkane i plijevitim baobabe. Nacrtao sam mu ovcu.

unbeliever @ 20:25 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
I'm a Believer?

Unbelieverovo geslo

"Ne mogu se načuditi u što sam sve prestao vjerovati."

Unbelieverova molitva

Smijeh trese đavolove kosti
Dok tintom mrljam svoje prste.
Bože, grijehe literarne oprosti
Ne marim za ostale vrste.

Unbelieverov životopis

Rođen znatiželjan i ljubopitljiv, rastao čeznući i učeći, sad postajem star i mudar. Naučio sam mnogo i zaboravio toliko koliko neki ljudi nikad neće znati. Znam da ću umrijeti neznalica.

Hum with me ...


Za onih jedan posto...

Index.hr
Nema zapisa.