Blog - studeni 2010
utorak, studeni 30, 2010
Prvi bolji pogled na Budimpeštu imali smo odmah po dolasku, sa budimske Citadele, tvrđave koju su na brdu Gellért sagradili Habsburgovci negdje oko 1850 godine kako bi s najviše točke u okolici imali kontrolu nad oba grada na obalama Dunava - Budom (Budimom) i Peštom.

Nebo je bilo skoro pa pokriveno sivim oblacima pa osvjetljenje baš nije išlo na ruku fotografiranju panorame ali ipak se u kadar smjestio dobar dio Pešte, i komad Dunava s tri najpoznatija mosta. Ovaj prvi bijeli je Erzsébet híd, most kraljice Elizabete Od Bavarije, poznate i kao Sissi.

Drugi je Széchenyi lánchíd iliti Lančani most, poznat po tome što ga s obje strane čuva po par kamenih lavova, ali i po tome što je njegov konstruktor bio primoran s mosta skočiti u Dunav. Naime, kad je most bio završen,  projektant mosta William Tierney Clark objavio je da tom mostu nema mane i ako itko nađe na njemu najmanju grešku, on će skočiti s mosta u Dunav. Desilo se da je upravo Clarkov desetogodišnji sin primijetio da lavovi na peštanskoj strani mosta nemaju jezike ... Clark je izgleda nakon skoka ipak isplivao živ jer postoje još brojne građevine koje je poslije projektirao.

Treći, sasvim pozadi je Margit hid, nazvan po svetoj Margareti iz dinastije Arpadovića, kao i otok u sredini Dunava na koji se ovaj most sredinom oslanja, i pri tome se lomi tako da njegovi krakovi čine kut od stošezdesetipet stupnjeva. To se doduše na ovoj slici ne vidi, zbog njene veličine i izmaglice nad Dunavom.

Budapest

unbeliever @ 22:33 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, studeni 29, 2010
Vratih se s izleta u Budimpeštu kamo sam išao malo bolje upoznati Mađare. Mađari su jedan stari nomadski narod koji je u svojm lutanjim došao u Panoniju i tu se malo dulje zadržao. Ta im tradicija nije sasvim izumrla kao što pokazuje vrlo bliska povijest kad su dolutali u INU i tu se zadržali. S Mađarima dijelimo veliki dio naše povijesti tijekom kojega su pretežno vladali Hrvatima. Kako se čini toga će biti još.

Malo više o Budimpešti će biti poslije kad pospremim torbicu s dojmovima.

unbeliever @ 06:56 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, studeni 23, 2010

Prije Velikog Praska bila je tišina. 

unbeliever @ 17:20 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 21, 2010
Ne, ne, nije taj cirkus na koji ste pomislili, nemojte se prerano radovati. Taj će vam još dulje vrijeme biti u domovini. Ovdje je riječ o Cirque du Soleil koji je sa svojom predstavom Saltimbanco proteklih pet dana gostovao u Zagrebačkoj Areni. Mi smo danas bili na posljednjoj predstavi, pa ako niste otišli vidjeti ih u ovih pet dana - nema više, gotovo, odoše ...

Za utjehu eto vam snimka meni najbolje točke: Il Sogno di Volare, iliti San o letenju.unbeliever @ 21:12 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, studeni 19, 2010
.

Što prije dozoriš, prije te omlate. 

unbeliever @ 17:19 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
 

Chuck Norris je jedini razgovarao preko T-Mobile mreže u utorak i srijedu ovog tjedna. 

unbeliever @ 11:40 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, studeni 16, 2010
Danas muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram, jedan od dva najvaća islamska blagdana.

Kurban-bajram u doslovnom prijevodu znači 'Blagdan žrtve'. Slavi se u znak sjećanja na poslanika Ibrahima koji je bio spreman žrtvovati svoga sina kao dokaz vjere i odanosti Allahu. Uvidjevši da je Ibrahim to zaista spreman učiniti, Allah ga zaustavi i odredi da umjesto sina žrtvuje ovna. Žrtvovanje ovna postalo je kod muslimana tradicionalni obred, pa se prema običaju prvog dana Kurban-bajrama zakolje kurban čije meso se podijeli susjedima, prijateljima i siromašnima.

Ako vas ova priča o žrtvovanju jako podsjeća na nešto, razmislite, možda se prisjetite da ste u katoličkom vjeronauku čuli priču o Abrahamu kojemu je Bog naredio da u potvrdu svoje vjere žrtvuje sina jedinca Izaka da bi, uvjerivši se u iskrenost Abrahamove namjere, u zadnji čas zamijenio Izaka ovnom.

Sličnost ovih priča, čak i imena protagonista (Abraham - Ibrahim), navodi nas na promišljanje da su obje ove vjere nastale iz istih izvora i sagrađene na istim temeljima a, sudeći također po sličnosti imena, vjerojatno se radi o štovanju istoga boga. Naime, u izdanjima Biblije na hebrejskom jeziku koristi se riječ 'elohim' u značenju 'bog'. Elohim je množina od 'eloah'.

Allah - Eloah ... rings a bell?

Pomislite na to svaki put kad vam na um padne neka, kod nas tako folklorna, ružna misao o pripadnicima druge vjere i njihovim vjerovanjima.

unbeliever @ 09:34 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 14, 2010
iliti: Sedmašica i Unbeliever na Interliberu

Simpsoni i filozofija Za razliku od prošle godine, kad je to bilo skoro pa slučajno, ove godine je Sedmašica planirala odlazak na Interliber kojih tri tjedna unaprijed. I tako smo se jučer zaputili u Zagreb planski i s ciljem. Cilj je bio pronaći neke nedostajuće brojeve manga stripa 'Negima'. Ali kad smo već tamo ... jel'te ...

Kao i obično, na sajmu je vladala neopisiva gužva i vrućina. Kao i obično, na centralnim punktovima štandova izdavača kočoperile su se hrpe udarnih naslova, namijenjenih masama, prepunih pikantnih detalja iz života 'selebritija', iznad kojih su se isto tako kočoperile dvometarske slike selebritija koji su bili spremni te detalje ispričati za javnost.

Knjige su to koje se, iako ne vrijede papira na kojem su tiskane, prodaju po cijenama koje s fantastičnim sajamskim popustom dosežu stotine kuna. Neka ih. Profitom od tih knjiga izdavač će financirati one manje profitabilne a puno vrednije projekte.

Pronašli smo one brojeve Negime koje smo trebali, pa smo nastavili razgledati. Zavirivali smo u zakutke gdje se obično mogu naći ona manje profitabilna a vrednija izdanja. Tako smo natrapali na 'Blaga Leonarda da Vincija', knjigu koja opisuje život i djelo Leonardovo, a pojedini listovi imaju ugrađene džepove u kojima se mogu pronaći reprodukcije nekih dokumenata - njegovih rukopisa i skica, putovnica koju mu je dao Cesare Borgia, neka pisma upućena Leonardu, a na kraju knjige nalaze se i prijevodi tih dokumenata.

Odmah pored pronašli smo komplet 'Croatica - hrvatski udio u svjetskoj baštini'. Sve ono što je važno na povijesnom, kulturnom, nacionalnom, sociološkom, društvenom, sportskom i drugim poljima, a nosi atribut hrvatsko, može se naći u te dvije poveće knjige. Popust je bio tako nevjerojatan (75%) da je, uzevši u obzir da se radi o dvije povelike knjige u kunstdruku na finom papiru, očigledno izdavač odlučio samo pokriti troškove izdanja. Neka, zaradit će on od onih selebriti ispovijesti.

Serendipičnost je bila na djelu i ovaj put pa smo, ne tražeći, naletjeli na trešnjicu na vrhu kolača. Sedmašica ju je primijetila i, poznajući moje sklonosti, pakazala mi prstom na naslov 'Simpsoni i filozofija'. Nije mi trebalo više nego da pogledam na stražnje korice pa da knjiga završi u našoj vrećici. Jer tamo je pisalo: 'Ima li Homer Simpson aristotelovskih vrlina? Možemo li od Maggie išta naučiti o vrijednosti šutnje? Je li Bart upravo takav čovjek na kakvog nas upozorava Nietzsche? Što nam Lisa može reći o našim podvojenim osjećajima prema intelektualcima?' Kad bih i mogao odoljeti izazovu ovih pitanja, sigurno bih podlegao obećanju ' ... u knjizi ćete naći i najgori ikad napisan filozofski tekst'. Sada kad imamo Simpsone i filozofiju, možemo zadovoljno protrljati ruke i sporim, zlobnim glasom reci: "Divno...".

I tako smo protrljali ruke i rekli da je dosta kupovanja i više ni jednu knjigu nećemo kupiti, dosta smo potrošili, nema više, časna pionirska, punctum. Onda smo naišli pored štanda s kojega nas je gledala knjiga 'Svijet zmajeva - tajne iz zmajskog carstva'. Neoprezno smo u prolazu uspostavili 'eye contact' i poslije toga se nismo više mogli oduprijeti njenoj magičnoj privlačnosti. Tko smo mi da se odupremo moći drevnih mitskih stvorenja ... Nakon što smo i tu knjigu strpali u vrećicu, pobjegli smo glavom bez obzira, spašavajući goli budžet.

Kao jedna vesela uspomena ostala mi je s ovog Interlibera domišljatost jednog izdavača. Na jedom od onih centralnih štatandova kočoperila se velika hrpa podebljih knjiga enciklopedijskog formata, u lukuznom izdanju s pozlaćenim rubovima listova i kaligrafskim naslovom koji nije mogao proći nezapaženo: '1001 noć'. U redu pred blagajnom nekoliko ljudi je stajalo s debelom zlatnom knjigom pod rukom. Nasmiješio sam se i zapitao koliko njih će se razočarati kad donesu knjigu doma i otkriju da se u njoj nigdje ne spominje Onur a Šeherezada, iako se spominje, nema nikakve veze sa onom Šeherezadom koju su očekivali.

Izdavač je samo iskoristio prepoznavanje uzorka pojma '1001 noć' u masama, kako bi prodavao knjigu koja osim naslova nema veze s popularnom turskom sapunicom. Naime, ova knjiga, izvornog naslova 'Alf Layla wa-Layla', arapski je zbornik priča i najpoznatije djelo orijentalne literature na Zapadu. U zajednički labav okvir unesene su raznovrsne i raznorodne bajke, legende, poučne i šaljive priče, parabole, anegdote, te ponešto stihova. Izuzetno vrijedno djelo, skoro bih ga i ja kupio da ga već nemam doma u manje luksuznom i puno jeftinijem izdanju ...

unbeliever @ 10:14 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 11, 2010
 
Jedan da odmah ode i ne kaže zašto.

Drugi da izmisli zašto je onaj prvi otišao.

Treća da zamijeni onog prvog na poziciji mjenjača sijalice.

Četvrti da ode posuditi novu sijalicu, jer je i sijalica negdje nestala.

Peti da provede reformu rasvjete spajajući po dva lustera u jedan.

Šesti da objasni kako je mađarima prepušteno da upravljaju prekidačem za svjetlo.

Sedmi da ispovjedi kamo su nestajale sijalice i prizna kako ih je osobno donosio onom prvom. 

Osmi da izjavi kako je sijalica pregorjela jer je previše svijetlila u vrijeme vladavine SDP-a.

Opet ona treća da izjavi kako smo na pravom putu da izađemo na pravi put ka vremenu kad će sijalica opet zasvijetliti.

***
Naravoučenje: Krepaj magare dok ti se ne upali sijalica.

unbeliever @ 08:54 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
utorak, studeni 9, 2010
 

Eh, da je bar mama njega bacila a zadržala rodu ...

unbeliever @ 22:46 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 7, 2010
. Pregledavam domaće portale na Internetu, svuda na naslovnicama udarna vijest - Lady Gaga u Zagrebu. Slušam radio, svako malo eto nešto o tome kako je Lady Gaga pjevala u Zagrebu, pa svi imaju za ispričati svoje utiske o tom velebnom događaju. Gledam televiziju, opet Lady Gaga udarna vijest, bila bi prva u Dnevniku da ju nije malo zeznuo Sanader svojom 'stand-up comedy' predstavom i preoteo joj prvenstvo.
E, pa ne mogu se ja isključiti iz modernih trendova, ostati po strani od najvažnijih kulturnih zbivanja. Moram i ja dati svoj prilog tome, nek se čuje i moj glas. Zato sam odlučio opisati svoje osjećaje i utiske o nastupu Lady Gage Zagrebu. Evo:

 


A inače, evo što mislim o Lady Gaga:

 


Ovdje je popis svih CD-ova Lady Gage koje imam u svojoj fonoteci:

 

A ovo mi je najdraža pjesma Lady Gage:

 

unbeliever @ 08:23 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
ponedjeljak, studeni 1, 2010


unbeliever @ 19:56 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
I'm a Believer?

Unbelieverovo geslo

"Ne mogu se načuditi u što sam sve prestao vjerovati."

Unbelieverova molitva

Smijeh trese đavolove kosti
Dok tintom mrljam svoje prste.
Bože, grijehe literarne oprosti
Ne marim za ostale vrste.

Unbelieverov životopis

Rođen znatiželjan i ljubopitljiv, rastao čeznući i učeći, sad postajem star i mudar. Naučio sam mnogo i zaboravio toliko koliko neki ljudi nikad neće znati. Znam da ću umrijeti neznalica.

Hum with me ...


Za onih jedan posto...

Index.hr
Nema zapisa.